Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
w3c
Jata
FAQ
Soalan Lazim
seperator Hubungi Kami
Hubungi Kami
seperator FAQ
Aduan & Maklumbalas
seperator Hubungi Kami
Peta Laman

Koleksi Digital PNM

Pangkalan Data Rujukan /Reference Database
 

Bil

Pangkalan data

Maklumat rujukan

1.

Smiley face

Bernama Library & Infolink Services mempunyai 6,151,345 maklumat digital yang terdiri dari Bernama News, Archival News, Foreign News, Info Provider, Whos Who, Speeches, Sectoral Reports, Databank, Fact & Figures, Directory, Calendar of Events dan Infolib News.
Akses Seluruh Negara

2.

E-Law menyediakan akses kepada 80,000 maklumat perundangan yang terdiri daripada kes syariah, mahkamah industri, dan juga kes di bawah undang-undang persekutuan. Maklumat yang disediakan juga meliputi undang-undang perbandaran, kamus perundangan dan lain-lain
Akses Perpustakaan Negara Malaysia

3.

Ebscohost Premier Library Packages terdiri daripada beberapa pangkalan data yang menyediakan akses kepada 5,277 ebuku dan 52,993 jurnal artikel dan laporan dalam pelbagai bidang perkara. Pangkalan-pangkalan data ini terdiri daripada Academic Search Premier, AHFS Consumer Medication Information, Alt HealthWatch, Business Source Premier, Computer Source dan eBook Collection.
Akses Perpustakaan Negara Malaysia

4.

Emerald Management 175, Engineering & Ebook merupakan pangkalan data yang menyediakan rujukan maklumat digital dalam bidang pengurusan dan kejuruteraan. Sebanyak 20,502 artikel dan 815 ebuku boleh diakses dan dimuat turun dari pangkalan data ini.
Akses Perpustakaan Negara Malaysia & Perpustakaan Awam Negeri

5.

IG Library menyediakan akses kepada 829 judul ebuku dalam bidang ekonomi, politik dan sains sosial dari koleksi Institut of Southeast Asia Studies (ISEAS) dan American Library Association (ALA)
Akses Perpustakaan Negara Malaysia

6.

Islamic Finance News (IFN) menyediakan 77,050 artikel dan berita berkaitan kewangan Islam di seluruh dunia termasuk akses kepada berita kewangan islam, isu berkaitan kewangan islam, laporan tahunan, fatwa dan institusi kewangan islam.
Akses Seluruh Negara

7.

LawNet ialah pangkalan data yang mengandungi maklumat sebanyak 5,858,000 maklumat yang terdiri daripada warta kerajaan, istilah perundangan, Akta-Akta Malaysia, Parliment Principal Acts, Akta-Akta Pindaan, Ordinan, Bills Supplement, Updated Rules & Regulations, Legislative Supplement (A & B), Perlembagaan Persekutuan, Kanun Prosedur Jenayah, Kanun Keseksaan (Penal Code), Kanun Tanah Negara, Kaedah-Kaedah Mahkamah, Court Forms, Perintah Am dan Arahan Perbendaharaan.
Akses Perpustakaan Negara Malaysia

8.

Proquest eBook Central mempunyai 37,251 judul ebuku dalam pelbagai bidang perkara seperti Kesenian,Perniagaan, Pengurusan, Pendidikan, Kesihatan dan Perubatan, Sejarah, Sains Politik,Perundangan, Agama dan Falsafah, Sains Sosial serta Sains Teknologi.
Akses Seluruh Negara

9.

Score A Programme ialah pangkalan data e-pembelajaran yang menyediakan sebanyak  500,000 nota pembelajaran. Pangkalan data ini menyediakan nota lengkap berdasarkan sukatan mata pelajaran terkini, bank soalan bagi UPSR, PT3 dan SPM
Akses Seluruh Negara

10.

BMJ: Best of Health ialah pangkalan data yang mengandungi sebanyak 425 artikel mengenai pelbagai jenis penyakit termasuk symptom, penyebab sesuatu penyakit serta kaedah rawatan yang bersesuian. Terdapat juga maklumat lanjut berkaitan penyakit, tahap kesihatan serta jenis-jenis secara terperinci.
Akses Seluruh Negara

11.

OCLC World Cat Discovery Services ialah pangkalan data yang menyediakan platform pencarian maklumat bersepadu untuk rekod katalog bahan bercetak dan digital dari institusi yang menggunakan OCLC World Cat Discovery di seluruh dunia. Pangkalan data ini mempunyai 427,000,000 rekod katalog bibliografik dan pautan kepada ebuku daripada pangkalan data yang dilanggan oleh PNM.
Akses Seluruh Negara

12.

Benchmarking Online Networking Database ialah pangkalan data rujukan yang dibangunkan oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) yang mempunyai sebanyak 252 dokumen amalan terbaik dalam sistem pengurusan organisasi di Malaysia hasil kerjasama strategik di antara sektor awam dan swasta.
Akses Seluruh Negara

 

 

Pangkalan Data Bacaan Santai / Light Reading Database

 

Bil

Pangkalan data

Maklumat rujukan

1.

Mason Crest menyediakan sebanyak 490 judul ebuku dalam pelbagai bidang perkara antaranya

 1. Art and Activities (10)
 2. Biographies (61)
 3. Career (32)
 4. Current Events (28)
 5. Geography (15)
 6. Health – Higher Grade (161)
 7. History (24)
 8. Math (24)
 9. Military (22)
 10. Mystery & Horror (12)
 11. Science & Technology (18)
 12. Social Studies (47)
 13. Sport & Recreation (33)

Akses Perpustakaan Negara Malaysia

2.

OokBee Buffet merupakan pangkalan data yang menggunakan aplikasi mudah alih untuk menyediakan akses kepada lebih dari 13,980 isu surat khabar elektronik, 3,624 naskah majalah dan 2,629 judul e-buku terbitan lebih daripada 15 penerbit ternama tempatan seperti Karangkraf, Nanyang Siang Pau, News Straits Times, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Fixi, Gempak Starz, PTS dan Utusan Karya
Akses Seluruh Negara

3.

Overdrive memiliki 16,646 bahan bacaan yang terdiri daripada e-buku, buku audio dan filem dalam pelbagai bidang perkara seperti fiksyen, bukan fiksyen. Untuk dewasa dan remaja dan juga bacaan kegemaran kanak-kanak.
Akses Seluruh Negara

4.

PNM eLib ialah pangkalan data yang menyediakan sebanyak 3,580 judul bahan bacaan digital dalam pelbagai bidang antaranya Islam, Novel Umum, Novel Remaja, Motivasi, Sejarah, Agama, Percintaan, Komik, Perkahwinan, Kanak-kanak, Gaya Hidup, Sains, Agama, Keluarga, Kesihatan, Sukan dan Hobi
Akses Seluruh Negara

5.

PressReader ialah pangkalan data yang menyediakan sebanyak 3,475 surat khabar dan 3,978 majalah dari 100 buah Negara di dunia dan meliputi 60 bahasa utama dunia. Terdapat sebanyak 88 judul surat khabar elektronik dan majalah Malaysia yang boleh dibaca secara dalam talian.
Akses Perpustakaan Negara Malaysia & Perpustakaan Awam Perlis

6.

Zinio ialah pangkalan data e-majalah yang memiliki kandungan sebanyak 100 judul emajalah yang meliputi pelbagai bidang perkara seperti Seni Bina, Seni & Foto, Automatif, Perniagaan, Sains dan Teknologi, Hiburan dan Pendidikan Keibubapaan.
Akses Seluruh Negara

7.

Alkem Digital Library ialah pangkalan data ebuku yang menyediakan rujukan kepada 1,500 judul ebuku dalam pelbagai bidang perkara seperti Sains, Sains Komputer, Falsafah, Psikologi, Geografi, Sejarah dan lain-lain bidang perkara yang sesuai untuk rujukan dewasa dan kanak-kanak.
Akses Seluruh Negara

8.

UN iLibrary ialah pangkalan data yang menyediakan sebanyak 352 ebuku dan artikel dalam pelbagai rujukan maklumat dan statistik berkaitan dengan isu sejagat dan kemanusiaan yang merangkumi isu wanita, ekonomi dan pembangunan sosial, demografik dan populasi penduduk, persekitaran dan perubahan cuaca serta banyak lagi maklumat global yang boleh dibaca dan dirujuk. 
Akses Perpustakaan Negara Malaysia

 

UTAMAKAN PENGETAHUAN, INGATLAH u-PUSTAKA

www.u-pustaka.gov.my

PERKHIDMATAN PERPUSTAKAAN DIGITAL PERCUMA

 

Bahagian Sumber Elektronik
Perpustakaan Negara Malaysia
232, Jalan Tun Razak, 50572 Kuala Lumpur
Tel: 03-26871726 / 1727/ 4213
Emel: webmaster@u-library.gov.my


Kemaskini pada 2019-08-14 10:43:48 daripada Administrator 2

 •  
 • Print
 • Email this page