Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
w3c
Jata
FAQ
Soalan Lazim
seperator Hubungi Kami
Hubungi Kami
seperator FAQ
Aduan & Maklumbalas
seperator Hubungi Kami
Peta Laman

Sirih Pinang: Simbol Warisan Melayu

Sirih Pinang: Simbol Warisan Melayu


Laman web ini telah dibangunkan pada tahun 1999 dengan menyediakan satu laman yang menarik untuk orang ramai memenuhi minat dan sifat ingin tahu mereka berkaitan dengan sirih pinang. Laman web ini mengandungi 1,835 imej dalam segala aspek berkaitan sirih pinang yang telah dikategorikan bawah 28 tajuk perkara termasuk sekapur sirih, asal-usul, penggunaan, dongeng rakyat, tepak sirih, sirih junjung, kapur, gobek dan sebagainya. Penggunaan sirih dan pinang merupakan perkakasan penting dan satu kemestian dalam perkembangan budaya yang telah diwarisi dari zaman nenek moyang lagi.

 

Dari aspek perkembangan budaya, sama ada Melayu ataupun India di mana sirih diperlugunakan memanglah sejak dahulu lagi ia menjadi satu simbol kebudayaan dan masih menjadi satu segmen di dalam adat istiadat budaya hingga kini. Kegunaan sirih pinang menjulad dari aspek budaya seperti memakan sirih, perkahwinan, adat resam dan adat istiadat sehinggalah kepada penggunaan dalam perubatan tradisional.

 

Laman web Sirih Pinang boleh diakses secara terus menerus: http://www.pnm.my/sirihpinang


Kemaskini pada 2017-02-03 16:46:01 daripada Vox Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page