Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
w3c
Jata
FAQ
Soalan Lazim
seperator Hubungi Kami
Hubungi Kami
seperator FAQ
Aduan & Maklumbalas
seperator Hubungi Kami
Peta Laman

1990 - 1999


Tahun 1990-1999
 

Perpustakaan Negara Malaysia memulakan Sistem Katalog Awam Dalam Talian atau dikenali Online Public Access Catalogue (OPAC) yang membolehkan pengguna perpustakaan mencari sumber maklumat yang terdapat di Perpustakan Negara Malaysia.


Perpustakan Negara telah dipertanggungjawab untuk membekalkan bahan-bahan perpustakaan kepada Pusat Sumber Malaysia di University of Ohio, Amerika Syarikat iaitu tempat Kerusi Tun Razak yang telah ditubuhkan sejak 1975.


Dengan tertubuhnya terbitan Malaysia di perpustakaan tersebut, pengguna maklumat mengenai Malaysia dapat diperluaskan di Amerika Syarikat. Para pengguna di Amerika Syarikat yang ingin membuat rujukan , kajian dan penyelidikan mengenai Malaysia dapat merujuk bahan tersebut di Universiti Ohio.


1992

Perpustakan Negara Malaysia akhirnya berpindah ke bangunan barunya di Jalan Tun Razak, dengan penuh azam untuk menjadikannya pusat sumber terulung bagi rakyat Malaysia kini dan masa depan.


1993

Tiga bahagian penting ditubuhkan bagi memesatkan lagi fungsi Perpustakaan Negara kearah perkhidmatan yang cemerlang iaiatu Bahagian Perhubungan Awam, Bahagian Penyelidikan Perpustakaan dan Pusat Sumber Media.


1994

Majlis Perasmian Bangunan Perpustakaan Negara oleh YAB Dato' Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Perdana Menteri pada 16 Disember 1994, sebagai satu detik sejarah yang melambangkan satu kejayaan hasil daripada perjuangan dan ketekunan semua golongan yang terlibat.

Perkhidmatan Perpustakaan Cawangan diserahkan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.


1996

Perkhidmatan Perpustakaan Bergerak ditamatkan.

Pelancaran logo baru Perpustakaan Negara Malaysia.


1999

Persaraan Ketua Pengarah, Datin Mariam Abdul Kadir.


Kemaskini pada 2016-02-03 09:27:37 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page